Naar hoofdinhoud springen

4PLUS Bouwmaterialen B.V.

Galerij

Cantilever racking
Cantilever racking
Cantilever racking
cantilever racking
cantilever racking
cantilever racking

4PLUS: Hoog streven naar meer veiligheid en opslagcapaciteit

4PLUS Bouwmaterialen B.V., de inkooporganisatie van bouwmaterialen waartoe 59 zelfstandige bouwmaterialenhandelaren behoren, heeft de capaciteit van het centrale magazijn in Born, Nederland, meer dan verdubbeld door gebruik te maken van OHRA-draagarmstellingen. Vroeger werden bouwmaterialen zoals houten latten, balken of gipsplaten in een blok op de vloer van het magazijn opgeslagen. Met de 8.470 millimeter hoge stellingen kan nu de halhoogte van circa 10 meter volledig worden benut. Dit zorgt niet alleen voor meer opslagruimte, maar vereenvoudigt ook aanzienlijk de gehele material handling van de bouwmaterialen, verhoogt de veiligheid voor magazijnmedewerkers en minimaliseert schade aan de goederen.

Blokstapeling vereiste complexe handelingen om bij de benodigde goederen te komen. Het verplaatsen van de goederen vormde een risico voor de goederen en het bouwmateriaal werd herhaaldelijk beschadigd tijdens het proces. Beschadigde goederen en de omslachtige handling betekenden ook een veiligheidsrisico voor de magazijnmedewerkers. Bovendien konden de goederen bij de blokopslag slechts op één niveau worden opgeslagen.

Daarom besloot 4PLUS het opslagconcept te optimaliseren en de blokstapeling te vervangen door twee 23,4 meter lange draagarmstellingen van OHRA. De stellingen, die aan beide zijden zijn uitgerust met 1,2 meter lange draagarmen, bieden in totaal zes opslagniveaus. Het draagvermogen van elke arm is 1.275 kilogram - door het openen van de ‘derde dimensie’ is de opslagcapaciteit met meer dan 50 procent toegenomen. De verschillende goederen kunnen ‘gesorteerd’ worden opgeslagen en de gewenste artikelen zijn direct toegankelijk. 

Bij de implementatie van het systeem waardeerde 4PLUS niet alleen de kwaliteit en het draagvermogen van de warmgewalste stellingen, maar ook de flexibiliteit van OHRA. De Europese marktleider in draagarmstellingen integreerde in het nieuwe systeem ook 80 ‘oude’ draagarmen die nog bij 4PLUS beschikbaar waren. Daarnaast zijn de stellingen voorzien van in totaal 31 verzinkte.

roosters: op deze manier kan materiaal dat op pallets is opgeslagen ook flexibel worden opgeslagen in de draagarmstellingen. Het stellingsysteem wordt bediend met een zijlader en truckgeleiding op de voeten van de stelling vergemakkelijken het manoeuvreren in de stellinggang.

Globaal genomen kon 4PLUS de logistieke processen aanzienlijk verbeteren met het geoptimaliseerde magazijn. Het nieuwe stellingsysteem zorgt ervoor dat de 59 aangesloten bedrijven en hun ruim 80 vestigingen verspreid over het hele land ook in de toekomst efficiënt en veilig van bouwmaterialen kunnen worden voorzien.

Over 4PLUS Bouwmaterialen B.V.:

4PLUS Bouwmaterialen B.V. is een inkooporganisatie met 59  aangesloten zelfstandige ondernemers. Samen hebben ze ruim 80 vestigingen in heel Nederland. De 4PLUS-bedrijven bieden een breed scala aan bouwmaterialen aan - van ruwe bouwmaterialen zoals isolatiematerialen, bakstenen en hout tot tegels, keukens en een volledig assortiment ijzer/metaalgoederen en gereedschappen. Inkoop, automatisering en logistiek worden centraal aangestuurd vanuit Born in Nederland. 4PLUS heeft sinds 2006 haar hoofdkantoor in Born.