Naar hoofdinhoud springen

Bauking

Galerij

Ook met helling alles in orde

In het kader van een samenvoeging van twee vestigingen organiseerde BAUKING in zijn vestiging in Lorup ook de opslag van zijn houtproducten. In een nieuwe OHRA-stellingenhal, gebouwd van draagarmstellingen, kunnen de klanten van de bouwmaterialenhandelaar nu alle houtwaren centraal op één plaats vinden. Het stellingensysteem biedt ook aanzienlijk meer opslagcapaciteit, zodat BAUKING ook een groter aantal verschillende artikelen kan opslaan. Om de buitenopslag veilig af te wateren, heeft de vloerplaat waarop de hal staat een helling van 0,7 procent in twee richtingen. Door de ophanging van de draagarmen in een smal sleuvenpatroon en een speciale, flexibele dakconstructie compenseerde OHRA de helling.

Gedistribueerde opslag, beperkte capaciteit
Vóór de reorganisatie van de opslagruimte waren de houtproducten in Lorup in verschillende delen van de site ondergebracht, deels in de hoofdhal, deels ook onbeschermd tegen het weer in de buitenruimte. De lengte van de opgeslagen balken en latten was door de opslaglocatie beperkt, de maximale opslagcapaciteit was bijna bereikt.

Meer artikelen weerbestendig op één plek
Om zijn klanten een beter overzicht en snellere toegang tot de houtwaren mogelijk te maken, besloot BAUKING om alle houtwaren op de locatie in de nieuwe stellingenhal centraal op te slaan. Een dergelijke stellingenhal, waarbij de stellingen als dragende constructie voor dak en wanden fungeren, is duidelijk flexibeler en goedkoper dan een klassieke opslaghal. BAUKING heeft een hal gepland, die is opgebouwd uit drie draagarmstellingen van elk ongeveer 20 meter lang. De meer dan 7,8 meter hoge draagarmstellingen zijn uitgerust met maximaal zeven opslagniveaus.

Flexibele dakconstructie
De stellingrijen zijn langs een hellingsrichting uitgelijnd. Omdat de draagarmen van de OHRA-stellingen flexibel in een smal sleuvenpatroon kunnen worden gehangen, konden de stellingen het hoogteverschil van ongeveer 14 centimeter op de rijlengte gemakkelijk compenseren. Om de tweede helling in de dwarsrichting ten opzichte van de stellingrijen in de dakconstructie te compenseren, realiseerde OHRA een variabel uitgevoerde dakrand. De dakarmen van de planken zijn niet met elkaar verbonden, maar ertussen is een opening van ongeveer 10 centimeter. Het wordt afgedekt door een flexibele nokkap, zodat de binnenkant van de hal droog blijft. Deze nokoplossing compenseert niet alleen het hoogteverschil tussen de stellingrijen, maar garandeert ook dat trillingen en spanningen die bijvoorbeeld bij de opslag ontstaan, niet van de ene stellingrij naar de andere worden overgedragen. Zo is de dakconstructie beschermd tegen beschadigingen in de afdekking.

Groter productaanbod voor klanten
De nieuwe stellingenhal voor houtwaren maakt op de BAUKING-vestiging in Lorup duidelijk efficiëntere logistieke processen mogelijk. Klanten hebben toegang tot een groter productaanbod; zo kunnen nu bijvoorbeeld ook artikelen met een lengte tot 13 meter probleemloos worden opgeslagen. Door alle houtwaren centraal op te slaan in een draagarmstellingensysteem, krijgen klanten de gewenste goederen in kortere tijd.


Ongeveer BAUKING:
BAUKING GmbH is met meer dan 70 gespecialiseerde handelslocaties en ongeveer 50 Hagebaumarkten in Noord-, Oost- en West-Duitsland vertegenwoordigd. Het aanbod van bouwmaterialen is gericht op bouwbedrijven en ambachtelijke bedrijven, maar ook op doe-het-zelvers. Het bedrijf genereert met bijna 4.000 medewerkers een groepsomzet van 1,45 miljard euro (in 2021).