Naar hoofdinhoud springen

Bati Nature

Galerie

Warehouse building
Rack-clad building made of cantilever racks
Floor storage zone between the racks 

Creatieve opslagconstructie

Het Franse timmerbedrijf / houtskeletbouw / gespecialiseerd in de bouw van met stro geïsoleerde woningen Bati-Nature heeft met een speciaal stellingsysteem van OHRA nieuwe capaciteit gecreëerd voor de opslag van zowel houtmaterialen alsook geprefabriceerde wandelementen. Twee 24 meter lange draagarmstellingen met geïntegreerde dakarmen vormen de wanden van een halachtige constructie. Daartussen blijft een ongeveer 6 meter brede, toegankelijke ruimte over voor vloeropslag. OHRA had slechts anderhalve week nodig voor de montage van deze speciaal ontworpen opslagruimte.

Bati-Nature is een productiecoöperatie (SCOP), die anders denkt over de wereld van de bouw: Enerzijds wil het bedrijf met zijn 20 werknemers comfortabel en individueel wonen realiseren en anderzijds de milieueffecten tijdens de bouw, het gebruik en de afbraak van het gebouw beperken. Anderzijds combineert het bedrijf, als coöperatie die eigendom is van de werknemers, industriële productietechnieken met een hoge mate van werknemersgerichtheid.

Bati-Nature ging ook zijn eigen weg bij het plannen van het nieuwe magazijn: Dit was om extra opslagcapaciteit te creëren voor zowel constructiehout, balken en ander houtmateriaal alsook ruimte voor de wandelementen, die meerdere meters breed en hoog zijn, vervaardigd in houten vakwerkbouw en geïsoleerd met stro. In plaats van conventioneel een hal te bouwen voor de wandelementen en aparte stellingen te installeren voor de houtmaterialen, combineerde het bedrijf beide oplossingen met de hulp en vakdeskundigheid van OHRA.

Daartoe heeft OHRA twee rijen draagarmstellingen van 24 meter lang gemonteerd. Zowel de draagarmen als de stellingvoeten zijn naar buiten gericht. De 5,5 meter hoge stellingen dragen aan beide zijden ook 3,2 meter lange dakarmen. De stellingen zijn zo opgesteld dat er een overdekte, ongeveer 6 meter brede vloeropslagruimte tussen ontstaat. Dankzij de stellingvoeten die alleen naar buiten wijzen, kan er zonder obstakels doorheen worden gereden. Hier worden de geprefabriceerde wandelementen geplaatst. Aan de buitenwanden vormen de 1,2 meter lange draagarmen met een draagvermogen van 800 kilogram drie (of met stellingvoeten vier) eveneens overdekte opslagniveaus. Hier is ruimte voor balken en constructiehout.

Met een montagetijd van slechts 1,5 week kon met deze constructie veel sneller nieuwe opslagcapaciteit worden gecreëerd dan met een conventionele magazijnhal mogelijk zou zijn geweest.