Naar hoofdinhoud springen

DEG Koblenz

Galerij

Open stellingen voor opslag van timmerhout

Als toonaangevende groothandel van Europa in de dakdekkerbranche, levert de inkoopcoöperatie „Alles fürs Dach“ (alles voor het dak) en meer voor haar klanten. Alle aangeboden producten voor nieuwbouw, ver- of aanbouw van het dak staan in de allerbeste kwaliteit klaar.

Door het stijgende aantal producten en de grotere hoeveelheden die van de zijde van de klant besteld worden, was het noodzakelijk de beschikbare opslagcapaciteit te vergroten. Daarom moest op de vestiging Koblenz het daar aanwezige buitenterrein in gebruik worden genomen voor houtopslag.

Voorwaarde was een overdekte opslag die beschutting bood tegen regen en daarbij de mogelijkheid het opgeslagen hout te luchten. Bovendien moesten de verschillende kwaliteiten en afmetingen rechtstreeks bereikbaar zijn.

Al in de ontwerpfase werd duidelijk dat een open opslaghal met draagarmstellingen als basisconstructie de meest economische oplossing was voor dit bouwplan. Zo zijn in totaal meer dan 205 ton staal voor de stellingsystemen en de dak- en wandconstructie door OHRA geproduceerd, geleverd en gemonteerd.

De dubbele draagarmstellingen zijn op het hoogste punt 8.600 mm hoog en bieden 6 opslagniveaus aan elke zijde van de stelling. Bij een draagvermogen van 800 kg per draagarm kan zo bijvoorbeeld in een rij stellingen met 33 staanders, materiaal met een totaalgewicht van 24,4 t op één opslagniveau worden ondergebracht. Het totale gebruikte oppervlak voor de nieuwe houtopslag bedraagt circa 3.100 m2. De nokhoogte bedraagt 9.750 mm. Hierbij moet in aanmerking worden genomen dat onze klant voor de dakconstructie een combinatie van stalen – en verlijmd houten binten heeft gekozen. De breedte van de overspanning bedraagt circa 21.000 mm. Door dit in eigen beheer te maken kon onze klant zich daarmee bij de uitvoering geld besparen.

Vanzelfsprekend is de complete staalconstructie op wens van onze klant van een afwerking in zijn huiskleur RAL 3000 voorzien. Een deel van de poten van de draagarmstellingen is in gegalvaniseerde uitvoering geleverd, om zelfs bij slagregen roest geen kans te geven. Tenslotte werden de zij- en achterwanden van het stellingcomplex voorzien van geperforeerd trapeziumplaat. Dankzij de speciale verdeling van de perforatie is het plaatmateriaal enerzijds regen- en winddicht, anderzijds is het licht en lucht doorlatend.