Naar hoofdinhoud springen

Dombal

Galerij

Draagarm-buitenopslag voor houten constructiebalken

veilig en beschermd tegen weersinvloeden

Een groeiend productassortiment en steeds frequenter toegang tot opgeslagen goederen waren voor het Poolse handelshuis Dombal de redenen om de opslag voor zijn houten constructiebalken te moderniseren. Gebruikt werden draagarmstellingen van OHRA die niet alleen dankzij het geïntegreerde dak de goederen beschermen tegen weersinvloeden, maar met hun stabiele constructie ook een voor klanten en medewerkers veilige opslag van de zware houten pakketten mogelijk maken.

Dombal verhandelt vanuit de hoofdvestiging in Warschau hout voor tuinarchitectuur (zoals hekken, terrasbielzen en tuinpaviljoens), houten constructiebalken en materialen voor speeltuinen. Bovendien biedt de onderneming zijn klanten diverse diensten aan, zoals op maat gesneden constructies, montagewerkzaamheden en individueel zaagwerk van het hout. Op die manier richt Dombal zich zowel op tuinontwerpers en bouwbedrijven als op particuliere afnemers. De 30 medewerkers zorgden zo in het jaar 2011 voor een omzet van ongeveer 3,5 miljoen euro.

Het hout wordt in de open lucht opgeslagen: planken en constructiehout in tot 10 meter lange pakketten, andere goederen in stapels van kleiner formaat. Daarvoor gebruikt Dombal draagarmstellingen van de in Kerpen, Duitsland, gevestigde specialist in stellingsystemen OHRA. Vooral de stabiele constructie van de stellingstaanders uit warmgewalst staalprofiel overtuigde Dombal. De massieve IPE-staanders geven bij botsingen elastisch mee en behouden in vergelijking met plaatconstructies ook bij het ruwe magazijngebruik op de lange duur hun statische eigenschappen. Daarmee voldoet het stellingsysteem aan de hoogste eisen van veiligheid.

Bovendien zijn de draagarmen beweegbaar ingehangen en wijken ze bij stoten door heftrucks of goederen uit. Dat voorkomt schade aan de stelling en vooral aan de goederen. De armen zijn in een raster van 100 millimeter in de stellingstaanders ingehangen en kunnen zonder gereedschap worden versteld. Dombal maakt hiervan gebruik om de afstanden tussen de opslagniveaus steeds aan de huidige behoeften aan te passen. Bij Dombal werden draagarmen met een lengte van 1200 millimeter en een draagkracht van 800 kilo per arm gebruikt.

Een bovenop de 7 meter hoge staanders van het stellingsysteem gemonteerd dak beschermt de goederen van Dombal tegen regen, sneeuw en zon. De montage van het dak voerde Dombal in eigen regie uit; OHRA berekende daarvoor de noodzakelijke windbelasting en ontwierp de constructie van de stellinginstallatie dienovereenkomstig. Na slechts drie maanden (van planning tot montage) kon de installatie in bedrijf worden genomen.