Naar hoofdinhoud springen

Hechenblaickner

Galerij

Centraal magazijn voor houthandel

met verrijdbare stelling opslagcapaciteit verdubbeld

M. Hechenblaickner Holzhandelsgesellschaft, marktleider in het zuiden van Oostenrijk, heeft de capaciteit van het centrale magazijn in Graz verdubbeld met draagarmstellingen van OHRA. Daarbij zijn de stellingen verrijdbaar gemonteerd: voor de vorkheftruck opent steeds alleen het gangpad waar de waren vandaan moeten komen.

Hechenblaickner biedt in het centrale magazijn, de hout-megastore, in Graz op een oppervlak van 20.000 m2 zaaghout, fineer, massief houten platen en halffabrikaten voor het maken van ramen en deuren. Tot nog toe werden de waren op stapels op de vloer opgeslagen. Dat vergde door de steeds grotere verscheidenheid aan opgeslagen artikelen steeds ingewikkelder handelingen. Bij soms wel 6 meter lange, meer dan 1 meter brede en tot 3000 kg zware pakketten kostte dat veel tijd; bovendien veroorzaakte het veelvuldig omzetten vaak schade aan de opgeslagen houtproducten.

Om de toegangstijden tot de artikelen te verbeteren en het magazijnoppervlak beter te gebruiken, besloot Hechenblaickner daarom om het centrale magazijn met verrijdbare stellingen uit te rusten. Als leverancier van draagarmstellingen koos de houthandel uit Graz de in Kerpen, Duitsland, gevestigde draagarmspecialist OHRA. Dit bedrijf had niet alleen al ervaring met het bouwen van verrijdbare stellingen, maar kon ook de noodzakelijke service voor later bieden. Nog een voordeel was de geringe breedte van de massieve, uit warmgewalst staal gemaakte stellingstaanders. Daardoor ontstonden bredere gangen tussen de stellingen die daardoor zowel met voor- als met zijladers kunnen worden bediend.

OHRA nam de montage van de hele stellinginstallatie op zich. Daarbij hoorde ook de montage van de benodigde verrijdrails, die nog voor de bouw van de eigenlijke hal in de open lucht plaatsvond. Van de in totaal tien 60 meter lange en met vier tot vijf niveaus tot 9,2 meter hoge draagarmstellingen werden er twee vast in de vloer verschroefd. De overige acht werden op 58 meter lange verrijdbare onderstellen van OHRA gemonteerd. De onderstellen worden elektrisch aangedreven en kunnen op afstand vanaf de vorkheftruck uit elkaar worden gereden. Alleen de gewenste gang opent zich; hierdoor wordt de opslagcapaciteit op het beschikbare oppervlak bijna verdubbeld.

Ook Hechenblaickner kan het opslagoppervlak optimaal gebruiken, bovendien is biedt het opslagsysteem een veel beter overzicht over de beschikbare waren. Tegelijkertijd zijn de toegangstijden tot de artikelen een stuk verkort. Bestellingen die 's avonds binnenkomen, kunnen direct de volgende dag worden uitgeleverd. Omdat de warenpakketten nu niet meer veelvuldig hoeven te worden omgezet, wordt bovendien schade aan de producten vermeden.

Over Hechenblaickner

Hechenblaickner Holzhandelsgesellschaft m.b.H. werd opgericht in 1953. Het bedrijf uit Graz is specialist in zaaghout, fineer en houtmaterialen. Door de voortdurende uitbreiding van het productaanbod biedt het bedrijf tegenwoordig een van de grootste magazijnen voor zaaghout, fineer, kozijnprofielen en massief houten platen. In Graz bevindt zich het verkoop- en uitlevermagazijn voor meubelmakers, ramenfabrikanten en woninginrichters. Oostenrijks modernste zaaghoutopslag met geklimatiseerde hal en automatische hogestellinginstallatie, moderne hallen met hoge stellingen voor zaaghout, kozijnprofielen en massief houten platen en het grootste fineer-detailmagazijn van Oostenrijk garanderen een snelle levering.