Naar hoofdinhoud springen

Holzwerkstoffe Gfeller AG

Galerij

Holzwerkstoffe Gfeller: meer opslagruimte en meer efficiëntie

Draagarmstellingen voor de houthandel

Het Zwitserse Holzwerkstoffe Gfeller AG, dat is gevestigd in Landquart, heeft zijn magazijn uitgebreid met draagarmstellingen van OHRA. Deze boden de vereiste flexibiliteit en maakten dankzij hun massieve bouwwijze een magazijnhoogte mogelijk van wel 6,7 meter.

Gfeller is een van de leidende houthandels in het kanton Graubünden. Het bedrijf, dat hoort bij de holding Woodpecker, is samen met zijn zusterbedrijven één van de grootste toeleveranciers van timmer- en meubelwerkplaatsen in Zwitserland. De uitbreiding van het assortiment en de invoer van nieuwe producten maakten uitbreiding van het aanwezige magazijn noodzakelijk. Daarbij moesten bovendien de opslagprocessen worden geoptimaliseerd, zodat het magazijnoppervlak beter kon worden gebruikt en de opslagprocessen efficiënter konden worden gerealiseerd. Het bedrijf koos voor een uitbreiding van de bestaande stellinginstallatie.

Omdat het magazijn plaats moest bieden aan zeer verschillende platen (massief houten platen, OSB-plaat, spaanplaat, triplex/multiplex, MFP-plaat en ook kwetsbare fineerplaat) was een multifunctioneel stellingsysteem noodzakelijk. Gfeller breidde daarom het aanwezige magazijn uit met draagarmstellingen van OHRA: het in Kerpen in Duitsland gevestigde bedrijf is Europees marktleider in draagarmstellingen. Alle dragende elementen van de stellingen zijn gemaakt van massief, warmgewalst staal. De stabiele constructie maakt grote opslaghoogten en een slanke bouwwijze mogelijk, zodat een hoger oppervlaktegebruik mogelijk is. Bij Gfeller zijn meer dan 7 meter hoge staanders gebruikt, waarmee opslag op negen niveaus kon worden gerealiseerd.

Ook bijzonder aan de draagarmstellingen van OHRA is de flexibiliteit: de draagarmen worden in de staanders ingehangen in een 100 millimeterraster zonder schroeven of lassen. De armen kunnen dus zonder gereedschap worden versteld, zodat de stellingen snel aan nieuwe omstandigheden kunnen worden aangepast.

Gfeller investeerde in totaal zo'n 100.000 euro in de magazijnuitbreiding. Zeven één- en tweezijdige stellingrijen van verschillende lengte bieden nu beduidend meer opslagruimte en maken efficiëntere processen in het magazijn mogelijk. Door verschillende armlengten van 1850, 2000 en 2500 millimeter en draaglasten van 1000 kilogram (of 850 kilogram bij de 2,5 meter lange armen) konden de stellingen klantgericht geproduceerd worden naar de plaatselijke omstandigheden en de verschillende opslagmaterialen.

Over Holzwerkstoffe Gfeller:

De ondernemingen van de Woodpecker Holding AG zijn al 80 jaar actief in de handel in hoogwaardige houtmaterialen. Naast Holzwerkstoffe Gfeller zijn dat nog vijf bedrijven. Alle bedrijven zijn juridisch zelfstandig, hebben binnen de groep een hoge mate aan autonomie en zijn sterk verankerd in hun regio. Dit wordt weerspiegeld in het assortiment, waarbij producten worden aangeboden waar in de regio vraag naar is. Gfeller biedt werk aan zo'n 40 medewerkers en bereikt een omzet van 27 miljoen euro.