Naar hoofdinhoud springen

Maderas Besteiro

Galerie

Drievoudige plus in efficiëntie

Houtverwerkingsbedrijf Maderas Besteiro heeft zijn opslagcapaciteit uitgebreid met stellingsystemen van OHRA: Draagarmstellingen maken de efficiënte opslag mogelijk van hout met een lengte tot 13,5 meter, klantspecifieke palletstellingen met maximaal 15 opslagniveaus bieden voldoende ruimte voor het uitgebreide assortiment van High Pressure Laminates (HPL). Vergeleken met de oorspronkelijke vloeropslag en verouderde stellingen heeft Maderas Besteiro de opslagcapaciteit met 20% kunnen verhogen in dezelfde opslagruimte, de logistieke processen met 30% kunnen versnellen en de schade aan opgeslagen goederen met 70% kunnen beperken.

Van de plank naar het huis
Sinds het bedrijf Maderas Besteiro, opgericht in 1930, in 1970 verhuisde naar de locatie in Lugo, in het noordwesten van Spanje, zijn het magazijn en de productie voortdurend uitgebreid. Tegenwoordig worden hier de meest uiteenlopende producten van hout vervaardigd: van planken, vloeren en deuren tot keukens, gevelbekleding en houten constructies voor energiezuinige huizen. Daarbij worden de modernste houtbewerkingsmachines gebruikt.

Tijdrovend opslagsysteem
Om ook op opslaggebied efficiency te realiseren en opslagcapaciteit te vergroten, breidde Maderas Besteiro een bestaand magazijn uit. Hier wordt een grote verscheidenheid aan houtproducten opgeslagen op Euro-pallets, als platen van 3.660 x 2.100 millimeter of in de vorm van 13.500 mm lange balken. Voorheen werden de goederen op de vloer of in stellingen opgeslagen. De toegang tot de afzonderlijke goederen was omslachtig en tijdrovend; bovendien werden de houten producten herhaaldelijk beschadigd tijdens de behandeling. In het algemeen voldeed de opslagruimte niet langer aan de eisen van Maderas Besteiro voor een efficiënte goederenstroom.

Stellingen voor snelle toegang
OHRA installeerde daarom verschillende stellingsystemen in de opslagruimte: Daartoe behoren draagarmstellingen, waarvan de 1.300 millimeter lange armen elk een draagvermogen van 750 kilogram hebben; het hoogste opslagniveau is 5 meter. Hier worden vooral platen opgeslagen die een hoge omloopsnelheid hebben en dienovereenkomstig snel moeten worden gepickt. Omdat in het HPL-platengebied een groot aantal verschillende artikelen moest worden ondergebracht, die worden opgeslagen op speciale pallets van 3050 x 1.300 millimeter, is hier een palletstelling gebruikt: Met een lengte van ongeveer tien meter en een hoogte van ongeveer 6 meter heeft het 15 opslagniveaus. Hierdoor ontstaat een groot aantal opslagniveaus, waardoor artikelspecifieke opslag per liggerpaar mogelijk is en de goederen dus snel toegankelijk zijn.

Versnelde processen
Met het nieuwe stellingsysteem kon Maderas Besteiro zijn logistieke en productieprocessen aanzienlijk versnellen, aldus Raúl Serna, die het project begeleidde als projectadviseur van OHRA: "De handling- en opslagtijden zijn verkort, de schade is verminderd en de picking is aanzienlijk verbeterd." Verder benadrukt hij dat de huidige uitbreiding slechts een van de vele is: "Al bijna 20 jaar breidt Maderas Besteiro haar opslagcapaciteit uit met stellingsystemen van OHRA."