Naar hoofdinhoud springen

Mebatex

Galerij

cantilever racking galvanized
cantilever racking galvanized
cantilever racking galvanized

Zware buizen gemakkelijker hanteren

Het Tsjechische bedrijf Mebatex, dat op zijn locatie in Brno rollen produceert voor de textielmachine-industrie, heeft de capaciteit van zijn buitenmagazijn uitgebreid met draagarmstellingen van OHRA. Tot nu toe lagen de stalen buizen en buizenbundels, die het uitgangsmateriaal voor de rollen vormen, op de grond. Door gebruik te maken van de heavy-duty draagarmstellingen, kan nu de ‘derde dimensie’ worden benut en kan er aanzienlijk meer materiaal in dezelfde ruimte worden opgeslagen. Tegelijkertijd verbetert de opslag in draagarmstellingen de toegang tot de benodigde buizen en wordt de voorraadhoogte eveneens overzichtelijk. 

De productportfolio van Mebatex is uitgebreid en er wordt zodoende een grote verscheidenheid aan buizen, die de basis vormen voor de rollen, opgeslagen. Door de groei van het bedrijf en de nieuwe producten was er meer opslagcapaciteit nodig voor de stalen, roestvrijstalen en dikwandige buizen. Het bedrijf besloot daarom de opslag op de grond te vervangen, door de buizen en buizenbundels op te slaan in draagarmstellingen van OHRA. 

Het stellingensysteem van OHRA wist door zijn robuustheid en stabiliteit te overtuigen: aangezien OHRA alle dragende elementen van de stellingen uitsluitend uit volwandige stalen profielen vervaardigt, bieden deze een hoog draagvermogen met een slanke constructie. Daarnaast heeft OHRA de stellingen exact aangepast aan de wensen van Mebatex, zodat de verschillende buizen veilig en efficiënt kunnen worden opgeslagen. Daartoe plaatste OHRA op het buitenterrein twee rijen enkelzijdige draagarmstellingen met een totale lengte van ruim 92 meter. 

Met een hoogte van 3.710 millimeter bieden de stellingen maximaal vijf opslagniveaus en elke stellingstaander heeft een laadvermogen van 4,4 ton. Omdat de individuele draagarmen flexibel zijn bevestigd en niet op de staanders zijn geschroefd, kunnen het aantal alsmede de afstand van de opslagniveaus gemakkelijk en zonder gereedschap worden gewijzigd. Elk van de 1.800 millimeter lange draagarmen draagt tot 1.100 kilo. 

Door het buitenmagazijn uit te rusten met de OHRA -draagarmstellingen, kan Mebatex aanmerkelijk meer grondstoffen opslaan voor de rollenproductie. Daarnaast zijn de benodigde buizen veel sneller te bereiken dan bij opslag op de grond, waardoor ook de efficiëntie in het gehele productieproces is verhoogd. Er hoeft nu geen tijd meer worden gestoken in het verplaatsen van materialen en het gehele material handling proces is aanzienlijk vereenvoudigd. Tegelijkertijd zorgt de opslag van het materiaal in draagarmstellingen voor een veel beter overzicht van de voorraad.

Over Mebatex s.r.o.:

Mebatex s.r.o produceert rollen voor de textielmachine-industrie. Het bedrijf is in 1995 opgericht door de aandeelhouders Brugman Maschinenfabrik bn Holland en Brigitte en Guntram Schneider in Brno, Tsjechië. In het begin werden er eenvoudige geleiderollen gedraaid en gelast, de eindverwerking vond plaats in Nederland. In de loop van de jaren werden verdere productiefasen van de rollenproductie opgebouwd, totdat zowel geleide- als klemrollen volledig in Brno konden worden vervaardigd. Tegelijkertijd werd er begonnen met het laswerk voor machineonderdelen zoals wasboxen, opvulgoten, containers etc. van roestvrij staal. In 2003 namen Brigitte en Guntram Schneider de aandelen van Brugman Maschinenfabrik over. In de daaropvolgende jaren werd het gehele machinepark vernieuwd of uitgebreid. Tegenwoordig telt Mebatex s.r.o. ongeveer 40 medewerkers en is het bedrijf een vaste waarde als competente en betrouwbare leverancier voor zowel de textielmachine-industrie alsook andere industrieën.