Naar hoofdinhoud springen

Notz Metall AG

Galerij

Draagarmmagazijn voor de RVS-handel

Multifunctionele en ruimtebesparende binnenopslag

Notz Metall AG, een van de leidende RVS-handelaars in Zwitserland, heeft zijn nieuwe goederenmagazijn gerealiseerd met draagarmstellingen van OHRA. Door de hoge stellingen (het hoogste opslagniveau ligt op een hoogte van 6,4 meter) kon het bedrijf in vergelijking met het oude opslagsysteem een hogere opslagcapaciteit op minder oppervlak realiseren.

Notz Metall AG heeft een volledig aanbod op het gebied van de handel in staal en non-ferrometalen. Het bedrijf is gevestigd in Brügg in het Zwitserse kanton Bern en biedt een breed assortiment met zo'n 6300 artikelen. Het heeft zo'n 5000 ton staal en non-ferrometalen op voorraad. Vanwege de aanleg van een nieuwe snelweg moest Notz Metall een aanzienlijk deel van zijn bedrijfsterrein opgeven. Daarmee viel ook de ruimte weg voor de bestaande buitenopslag voor staaf- en buisproducten. Om niet het bestaande groen op het bedrijfsterrein te hoeven bebouwen, besloot het bedrijf om de lange stukken voortaan in een bestaande opslaghal onder te brengen. Daarvoor was echter een stellingsysteem nodig waarmee de halhoogte volledig kon worden benut, zodat op hetzelfde oppervlak een hogere opslagcapaciteit mogelijk zou worden.

Daarom koos Notz voor het draagarmstellingsysteem van OHRA. Het in Kerpen, Duitsland, gevestigde bedrijf maakt zijn stellingen uit stabiele warmgewalste staalprofielen, waarmee hoge bouwhoogten en draaglasten mogelijk zijn. Bovendien worden de draagarmen van de OHRA-stellingen horizontaal in een in de staanders geponst rooster ingehangen en niet verschroefd of gelast. Zo kan de hoogte van de verschillende opslagniveaus snel worden veranderd, en dat helemaal zonder gereedschap. Deze flexibiliteit is precies de voorwaarde voor de door Notz benodigde multifunctionaliteit van het stellingsysteem. Zo kunnen heel verschillende producten zoals stalen staven, buizen, hoekprofielen, blank staal en halffabricaten in de lengten 3 en 6 meter worden opgeslagen.

Binnen negen dagen installeerde OHRA een draagarmstellingmagazijn met drie gangpaden. De montage gebeurde in continubedrijf: meteen nadat één gang klaar was, werden hier goederen opgeslagen, terwijl de volgende stellingrij werd gemonteerd. Daarvoor was een strak projectplan nodig, zodat de bedrijfsvoering zo min mogelijk verstoord werd.

In de 6740 millimeter hoge staanders van het stellingsysteem zijn 12 opslagniveaus ingehangen. Het magazijn biedt zo in totaal 2640 opslagplaatsen, meer dan 800 meer dan in de vorige stelling. Tegelijkertijd heeft het stellingsysteem zo'n 366 m² minder oppervlak nodig. Door de hogere opslagcapaciteit konden ook de magazijnkosten rond 15,5 procent lager worden.

Over Notz Metall AG

Kernactiviteit van Notz Metall AG is de voorbewerking, handel en verdere verwerking van kwaliteits- en roestvrij staal, non-ferrometaal en bijzondere materialen en daarvan vervaardigde halffabricaten. De producten dienen als basismateriaal voor veel hoogwaardige industriesegmenten. Het ondersteuningscentrum van Notz Metall AG biedt een snelle service en verwerkt het materiaal volgens klantspecifieke behoeften en wensen. Het bedrijf, waarvan de wortels in het jaar 1898 liggen, biedt werk aan 85 medewerkers en realiseert een omzet van 70 miljoen euro.