Naar hoofdinhoud springen

Staatstheater Stuttgart

Galerij

Over het decormagazijn van het Staatstheater Stuttgart wordt geschreven dat het uniek is voor Duitsland.

In 2007 zijn de diverse verschillende opslagplaatsen voor decors, rekwisieten en kostuums opgeheven en geconcentreerd in een nieuw gebouwd hallencomplex.

In één hal is het middelpunt van het complex, een verrijdbare constructie van draagarmstellingen, van aanzienlijke omvang, ondergebracht. De afmetingen zijn werkelijk indrukwekkend.

In 20 rijen van bijna 60 m lengte en van circa 12 m hoog, kunnen 560 verrijdbare decorwagens vol decors in de meest uiteenlopende maten en afmetingen worden opgeslagen. Bij een decorwagen in de grootte van 8 m lang, 2,30 m breed, 2,80 m hoog en een draagvermogen van 3.000 kg, bieden ze zelfs plaats aan een complete vrachtwagen.

De 8 mobiele dubbele draagarmstellingen van bijna 60 m lengte, hebben elk een draagvermogen van 180 t. Het in en uit het depot brengen van de decorwagens gebeurt met behulp van een vierwegheftruck met een cabine die in de hoogte verplaatst kan worden.

De grote decors die niet in de decorwagens kunnen worden ondergebracht, worden staand, in boxen voor palletstellingen, opgeslagen.

Door een doordacht veiligheidsysteem, kon aan alle eisen van de vakbond worden voldaan.

Voor de betreffende voorstelling in het theater worden de benodigde decorwagens uit de stellingen gehaald en in de speciale, al gereedstaande vrachtwagens geladen. In het theater, rechtstreeks op het podium, worden ze er weer uitgereden, om de decorbouw zo snel mogelijk te kunnen uitvoeren.

In het verbindingsstuk tussen decordepot en de afdeling voor decoratievoorwerpen en kostuums, is de werkplaats waar nieuwe decors worden gemaakt en op proef in elkaar worden gezet.

De aangrenzende hal met drie verdiepingen is bestemd voor de andere rekwisieten zoals meubels, lampen, voorwerpen voor decoratie, enzovoort. Een hele verdieping is gereserveerd voor kostuums, schoenen en accessoires. Geen wonder, want alleen de kostuums beslaan, dicht op elkaar hangend, rond de 2.400 strekkende meter aan kledingstellingen. Daar komen de stellingen voor schoenen, hoeden en andere garderobeonderdelen nog bij.

Alles met elkaar schept het nieuwe decormagazijn in Stuttgart de ideale voorwaarden om de dagelijkse avondvoorstellingen van opera, toneel en ballet soepel te laten verlopen.