Naar hoofdinhoud springen

Superwood, Dänemark

Galerij

De firma Superwood onderhoudt aan de standplaats Hampen (DK) een impregneer- en drooginstallatie voor edele houtsoorten. Als eindproducten biedt Superwood houtprofielen voor buiten aan, onder andere voor terrasbekledingen, houtbekledingen voor gevels en voor tuinhuizen.

De onbehandelde houten pakketten werden in het verleden op de vrije binnenplaats opgeslagen. Daarbij was een groot grondoppervlak nodig en de hantering van de houtprofielen was tijdrovend. Daarom wilde de klant een opslagmogelijkheid scheppen, die in de directe nabijheid van het verwerkingsproces in de aanwezige productiehal geplaatst kan worden. Tegelijkertijd zou de nieuwe opslagplaats op een mogelijk enge ruimte moeten worden gebouwd, om de kosten voor het betongrondoppervlak en dakoppervlak zo gering mogelijk te houden. Bovendien moet er een uitbreiding voor de toekomst mogelijk zijn, zonder dat verbouwingen noodzakelijk zouden zijn.

Een uitdaging bij dit project was dat er rekening gehouden moet worden met de grote windkrachten (120 kg/m²) en grote sneeuwbelastingen (160 kg/m²) in de regio. Voor de opslag van de edele houtsoorten was een vrije luchtcirculatie onontbeerlijk, maar desondanks is er een bescherming tegen regen van alle kanten noodzakelijk.

Uit meerdere oplossingsuggesties besloot Superwood voor een thermisch verzinkte draagarmstelling installatie van OHRA. Overlappende dakelementen in combinatie met een smal gangpad voor het gebruik van een zijdelingse heftruck waren overtuigende argumenten voor de klant. De planning vond gezamenlijk plaats met een Deense handelspartner ter plekke bij de klant. Hier werden al van tevoren belangrijke punten zoals betonkwaliteit en betondikte van de funderingen evenals de vorm van de dak besproken.

Eveneens werd de plaatselijke heftruckdealer van begin aan in het project mee betrokken. De gangpaden werden met geleidingsrails ontworpen, conform aan de eisen van de zijdelingse heftruck. De ingangsbereiken aan beide zijden van de gangpaden werden door bekleedde Displayramen tegen wind en water beschermd. De overlappende dakelementen beschermen tegen directe weersinvloeden en zorgen echter tegelijkertijd voor voldoende ventilatie. De buitenste stellingen werden met een waterdichte wand bekleed, dat eveneens als weerbescherming dient.

De stellinginstallatie werd in korte tijd vakkundig door OHRA gemonteerd, de bekleding van de Displayramen, de dakbedekking evenals de aansluitende afwateringstechniek waren bouwzijdige verrichtingen.

De klant kon de installatie al 10 weken na de bestelling gebruiken. Een uitbreiding is te allen tijde mogelijk.