Naar hoofdinhoud springen

ŠVELC d.o.o.

Galerij

Houtopslag in zagerij

Dankzij draagarmstelling hogere capaciteit en snellere toegang

Draagarmstellingen van OHRA zorgen bij het Sloweense bedrijf ŠVELC d.o.o., een van de grootste houtzagerijen in de regio, voor ongeveer 50 procent hogere capaciteit bij de houtopslag. Het magazijn met drie paden en een hoogte van 5,7 meter wordt bediend met smalle heftrucks waardoor de toegang tot het opgeslagen materiaal snel en veilig is.

De bij Kokrica bij Kmj gelegen houtzagerij produceert diverse planken en profielhout in allerlei vormen en lengtes. Klanten zijn zowel bouwbedrijven en meubelmakers als particuliere afnemers. Voor de opslag van de verschillende houtproducten richtte ŠVELC eind 2011 in een hal van 50 x 20 meter een nieuw magazijn in. Doel was om de opslagcapaciteit te vergroten, de verwerking te verbeteren en het materiaal veiliger op te slaan.

ŠVELC koos daarbij voor draagarmstellingen van OHRA: reden voor dit besluit was dat de vlakbij Keulen in Duitsland gevestigde specialist in magazijn- en stellingsystemen uitsluitend hoogwaardig, warmgewalst staal gebruikt. De dragers van de stellingen vangen botsingen daarmee elastisch op zonder hun hoge verticale belastbaarheid te verliezen. Bovendien bleek OHRA ook flexibel bij de realisering van het magazijn: zo berekende bijvoorbeeld OHRA de bodemplaten, maar werd het stellingsysteem door medewerkers van ŠVELC zelf opgebouwd.

Het nieuwe magazijn met drie paden en een hoogte van 5,7 meter biedt een totale opslagcapaciteit van 1000 kubieke meter. Het hout wordt op vier niveaus opgeslagen. De 1200 millimeter lange en tot 1250 kilogram belastbare draagarmen van het stellingsysteem zijn flexibel ingehangen en wijken bij botsingen met bijvoorbeeld heftrucks uit. Het gebruik van heftrucks wordt bovendien ondersteund door geleiderails op de stellingen: zo kunnen bij ŠVELC twee combilift-heftrucks met 4-zijdige vorken veilig worden gebruikt.

Door de combinatie van de OHRA-draagarmstelling met smalle heftrucks kon ŠVELC niet alleen de toegang tot het materiaal versnellen, maar ook schade aan de stelling en het opgeslagen hout beduidend verminderen. Hoewel met het draagaramstellingsysteem de opslagcapaciteit met 50 procent steeg, biedt het nieuwe magazijn een hogere inventariszekerheid en beduidend beter overzicht.