Naar hoofdinhoud springen

Ulma

Galerij

Opslag bekistingsplaten zonder doorbuiging

ULMA Construction, een van de toonaangevende leveranciers van bekistings- en steigersystemen, kon door de installatie van een draagarmstelling van OHRA buiten snel nieuwe opslagcapaciteit voor de opslag van bekistingsplaten creëren. De multiplexplaten zijn in de 58 meter lange buitenstelling beschermd tegen weersinvloeden door een geïntegreerd dak en een gesloten achterwand. Om de platen met verschillende afmetingen te kunnen opslaan zonder dat deze doorbuigen, heeft OHRA de afstanden tussen de staanders dienovereenkomstig aangepast en binnen de stelling gevarieerd.

Inefficiënt grondlager
ULMA Construction behaalt het grootste deel van de omzet met de verhuur van bekistings- en steigersystemen. Dit betekent dat het onderhoud van de elementen een cruciale rol speelt – alleen als alle onderdelen op elk moment in perfecte staat zijn, is foutloos gieten van beton en een soepele toevoer van de bekistingselementen naar de bouwplaats mogelijk. ULMA heeft daarom voortdurend tot 20.000 vierkante meter gecoate multiplexplaten op voorraad, waarmee de bekistingssystemen kunnen worden gerepareerd en gesaneerd. Tot nu toe lagen de platen op de grond. Dit nam echter veel ruimte in beslag in de fabriekshal en betekende dat de multiplexplaten elke keer met de vorkheftruck moesten worden verplaatst om bij de achterliggende platen te komen. Daardoor was de hele magazijnsituatie onoverzichtelijk en inefficiënt.

Buitenstelling creëert ruimte in de fabriekshal
De invoering van een nieuw betonnen bekistingssysteem in Duitsland nam ULMA daarom als aanleiding om een nieuw magazijn voor de multiplexplaten te realiseren. Een draagarmstelling buiten was de snelste en eenvoudigste oplossing om in korte tijd extra opslagruimte te creëren. De bouwvoorschriften in Hessen maakten de bouw van een draagarmstelling van meer dan zes meter hoog en 58 meter lang mogelijk, zonder lang te hoeven wachten op een bouw- of plaatsingsvergunning.

Een geïntegreerd, twee meter diep dak en de met damwandbeplating beklede achterwand beschermen de opgeslagen multiplexplaten tegen weersinvloeden. Een uitdaging was dat de platen tussen 3,3 × 2,4 en 0,6 × 0,3 meter groot zijn. Om te voorkomen dat platen tijdens de opslag buigen, heeft OHRA de staanderafstanden aangepast en binnen de stelling gevarieerd: Tussen 26 staanders is het 1.000 millimeter, tussen de resterende 27 staanders 1.200 millimeter. Zo kunnen alle formaten veilig worden opgeslagen en kan de ruimte goed worden benut.

Efficiënte uitbreiding van de opslagruimte
De enorme stelling kon binnen zes maanden worden gerealiseerd zonder het bedrijfsproces te verstoren. Met het nieuwe stellingsysteem heeft ULMA zijn opslagruimte efficiënt uitgebreid en een ordelijke opslag van de multiplexplaten gecreëerd.