Naar hoofdinhoud springen

URKOITIK

Galerij

Compacte opslag en optimalisering van de opslagcapaciteit.

De Spaanse onderneming URKOITIK S.L. met vestigingen in Pamplona en Tudela, is een gecertificeerd bedrijf in de bouwmaterialenbranche. Tot de productenportefeuille horen bijna alle producten op het gebied van riolering, aanvoer en renovatie. Daartoe worden bijvoorbeeld ook PVC- buizen, kranen, slangen en de erbij horende accessoires gerekend.

Als gevolg van de toenemende vraag en de groeiende markt in Spanje was voor de klant de beschikbare opslagcapaciteit op het terrein niet meer toereikend. Vanwege de “chaotische” opslag, van met name de PVC- en metalen buizen, was het oppervlak van het buitenterrein snel vol. De bundels buizen lagen verspreid over het opslagterrein en moesten meerdere keren van hier naar daar worden verplaatst om de benodigde soorten te kunnen bereiken. Dit tijdverlies bij het manoeuvreren met de goederen maakte zich al snel kenbaar. Binnen een tijdsbestek van één jaar nam dit tijdverlies toe tot meerdere duizenden uren en leidde er zelfs al toe dat opdrachten werden teruggegeven omdat onze klant de logistieke aanspraken niet meer aankon.

Daarbij kwam nog het probleem dat voor het laden en lossen van de vrachtwagens veel ruimte nodig was, onder andere omdat de goederen met een traditionele frontheftruck werden verplaatst. Al met al was onze klant ontevreden met de opslag en het verplaatsen van de producten. De op de grond opgeslagen buizen raakten snel beschadigd en ongelukken bij het manoeuvreren tussen de verschillende pakketten buizen bleven niet uit.

Bij een bezoek aan een beurs voor bouwmaterialen in Spanje kwam het eerste contact met OHRA tot stand. De klant was erg onder de indruk van de daar opgebouwde stellingsystemen en een afspraak voor een bezoek op korte termijn bij de klant aan huis werd gemaakt. De Spaanse technische adviseur van OHRA bekeek ter plaatse de omstandigheden en de klant lichtte hem de opslagproblematiek toe.

Vervolgens stelde de technische adviseur aan de hand van de ingewonnen informatie een opslagplan op voor de verschillende voorwaarden waar de veeleisende opslag aan moest voldoen. In het concept werd voorzien in de opslag van de volumineuze PVC en metalen buizen in inrijstellingen. Met deze stellingsystemen kunnen bundels met dezelfde en met buizen van verschillende soorten en afmetingen, worden opgeslagen. Naar behoefte kunnen deze artikelen op verschillende niveaus, compact en ruimtebesparend worden opgeslagen.

Het principe werkt op dezelfde manier als een “drive-in“-systeem. De heftruckchauffeur rijdt met de lading in een stellingpad en plaatst de bundels zowel achter elkaar als ook boven elkaar op de stevige draaggarmstellingen- zonder ruimteverlies en overzichtelijk gesorteerd. Door de opslag op verschillende hoogteniveaus kan de klant op hetzelfde grondoppervlak de opslagcapaciteit met een veelvoud verhogen. Daarbij wordt nu voor het verplaatsen in plaats van een frontheftruck een meerweg-zijlader ingezet. Dit type heftruck heeft dankzij zijn manier van opereren en opbouw veel minder ruimte nodig dan de klassieke frontheftruck.

Daardoor ontstaat nu een aanzienlijk voordeel bij het verzamelen van orders met verschillende bundels. Door de overzichtelijke opslag van de verschillende soorten en afmetingen, die direct bereikbaar zijn, kunnen de vrachtwagens nu binnen enkele minuten worden gelost en geladen. Een enorme tijdsbesparing ten opzichte van de eerdere “chaotische” opslag met de ingewikkelde logistieke manoeuvres.

Als aanvulling op de inrijstellingen leverde en monteerde OHRA ook nog solide draagarmstellingen. Hier worden de soorten opgeslagen die niet zo vaak nodig zijn. De bundels buizen worden hier op verschillende niveaus boven elkaar opgeslagen. Dankzij de draagarmen van tot 2.500 mm, kan de klant hier ook 2 pakketten buizen achter elkaar op één niveau opslaan.

Het nieuw ingerichte opslagterrein bij URKOITIK S.L. is nu van goederenontvangst tot goederenuitgang systematisch perfect georganiseerd. De combinatie van inrij- en draagarmstellingen blijkt de optimale oplossing voor een gemengde opslag te zijn. Kortere wegen, rechtstreeks toegankelijk, verhoogde opslagcapaciteit, geen beschadigingen meer van de goederen, gereduceerd ongevalrisico – al met al een betere service voor de klant en een aanzienlijke meerwaarde met weinig inspanning voor URKOITIK S.L.

Het volledige complex kan bij toenemende behoefte, dankzij het bouwdoossysteem van OHRA, op elk moment worden uitgebreid. Zelfs het ombouwen van de draagarmstellingen in inrijstellingen behoort door de modulaire bouwwijze tot de mogelijkheden.